Mleko i sery

Mleko kozie znane jest od wieków, już Kleopatra kąpała się w kozim mleku. Posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Uznawane jest za eliksir młodości i antyoksydant.

Nie uczula, a wręcz wskazane jest dla osób uczulonych na białko mleka krowiego.

Produkuje się z niego wiele kremów i preparatów kosmetycznych.

Wbrew opiniom nie posiada brzydkiego zapachu, ale wymaga to wiedzy kiedy nie należy częstować gości mlekiem, jest to bowiem uzależnione od pory roku.

Z nadmiaru mleka powstają pyszne sery. Ale by takie były muszą być przyrządzone według wielu żelaznych zasad,

Produkcją mleka i serów zajmuję się już od kilku lat, doskonaląc je i co roku wprowadzając nowy produkt.

Obecnie najchętniej zjadanymi są sery wędzone- oscypki i bundz z ziołami prowansalskimi.Sporo zwolenników ma też bundz naturalny, jogurt czy sery podpuszczkowe.

Zapraszam do degustacji.

 

11164631_1108217272537457_4669678077095668569_n11070066_1102016939824157_7355639632419735184_n